Info Tango       Agenda      Berichten      Foto's       Linkjes       Linklijst

 Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U  zich hiervoor afmelden kunt.


Contact
Artikelen
Info tango
Niet schrikken
Gratis proefles
Basispassen
Dansschoenen

Texeltango
Neo-tango les
tanda;cortina
Tangovakantie

Tango CD's
HUMOR
Tangoteksten
La Cumparsita
Volver

Así se baila el tango

Milonga
de Argentijnse tango salon in Buenos Aires

Milonga muziek - oorspronkelijk Argentijnse volksmuziek- was populair in Buenos Aires in de 19e eeuw. De bewoners kwamen bij elkaar op plaatsen om naar die milonga muziek te luisterden. Men ging er ook op dansen. De plekken waar de muzikanten kwamen en waar gedanst werd kregen in de volksmond de naam Milonga. Daarom wordt tegenwoordig in Buenos Aires een "tango danssalon" Milonga genoemd.

Tanda en cortina

Tanda is een begrip wat gebruikt bij de Argentijnse tango salons (milonga).
Op de salon wordt klassieke Argentijnse tangomuziek gedraaid, tango-wals en de snelle milonga muziek. De muziek wordt in tanda’s ingedeeld. Een tanda bestaat in Buenos Aires meestal uit 4 tango’s van dezelfde soort muziek (klassiek, wals of milonga).

Afhankelijk van de DJ komen er twee tanda’s met klassieke tango’s en daarna een tanda bestaande uit tangowals. Dan weer een of twee tanda’s klassieke tango en daarna een tanda bestaande uit milonga muziek. Daarna herhaalt bovenstaande zich weer vanaf het begin.

Tussen elke tanda wordt een cortina gespeeld. Een cortina (gordijn) is een klein stukje niet-tango muziek van ongeveer 1 minuut, dat tussen elke tanda in wordt gespeeld.

Etiquette op de salons

Het is regel dat je een hele tanda met dezelfde partner danst. Het is beledigend om de dans af te breken gedurende de tanda.
De muziek in een tanda worden traditioneel door het zelfde orkest gespeeld of komen uit de zelfde periode. Tijdens het dansen van de tanda kun je beter bekend raken met je onbekende partner en steeds verder onderzoeken en uitproberen wat je samen kunt dansen. Dat wordt ingewikkelder als de soort muziek telkens erg afwisselt. Daarnaast houden sommige dansers juist van een van de danssoorten. Je kunt dan b.v. een tanda dansen met iemand die erg van de tang wals houdt. Je hoeft gedurende de tanda niet bang te zijn dat de muzieksoort ineens verandert in bijvoorbeeld milonga muziek.

In Buenos Aires verlaat iedereen de dansvloer als de cortina gespeeld wordt.
Je wordt voor gek versleten als je blijft staan tijdens de cortina of op de cortina muziek danst.
De dansers gaan niet direct naar de dansvloer als het volgende tango-nummer start. Ze luisteren eerst of de muziek hen bevalt en beslissen dan met wie ze willen dansen.
Je hebt door de tanda geen probleem om op een bepaald moment duidelijk te moeten maken dat je niet meer verder wilt dansen met iemand. Het einde van de tanda bepaalt dat moment. Je danst nooit twee tanda’s achter elkaar met dezelfde danspartner, tenzij je bedpartners van elkaar bent.

Leuk om te lezen is het stukje van Josefine over haar ervaring als vrouw in Buenos Aires : Drie Tandas.

Wil je tango muziek kopen kijk dan eens bij de Tango CD's

Geen salon maar wel tango :