Info Tango       Agenda      Berichten      Foto's       Linkjes       Linklijst

 Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U  zich hiervoor afmelden kunt.


Contact
Artikelen
Info tango
Niet schrikken
Gratis proefles
Basispassen
Dansschoenen

Texeltango
Neo-tango les
tanda;cortina
Tangovakantie

Tango CD's
HUMOR
Tangoteksten
La Cumparsita
Volver

Así se baila el tango

De basispas in de Argentijnse tango

Het was me al eens opgevallen dat er bij Argentijnse tangodansers die iets verder komen dan de basiscursus er discussies ontstaan over wat de echte basispassen zijn. Teven heb ik zelf bij verschillende Tangoscholen een als basis verschillende pascombinaties geleerd. In ieder geval viel mij op dat de verschillende soorten “basis” niet conflicteerden. Vaak bestond de ene basispassen figuur er uit dat er pas(sen) werd(en) weggelaten uit de “meest uitgebreide” combinatie van passen.

De salida : 8 basispassen

Op mijn eerste tangoles leerde ik de salida als basis.
De salida is een looppatroon wat gebruikt wordt voor de basispas en bestaat uit 8 passen.
Als je wilt weten hoe die passen er uit zien kijk dan op de videoclip hieronder of kijk op : de-proefpers.nl basis1

Salida betekent vertrek of uitgang in het Spaans. Tegenwoordig wordt pas 1 meestal overgeslagen, en wordt pas 2 meestal vertraagd (2 tellen) uitgevoerd.
De reden is dat de leider van de dans geen achteruitkijkspiegel heeft, en bij de start met de pas naar achteren niet ziet of daar iemand staat.

In Argentinië leert iemand tango omdat je in dat land bijna niet om tango heen kunt. Je groeit er als het ware mee op. Je kunt op daar uren kijken hoe de jongere en oudere generatie danst. Daar je een uitgebreide keuze hebt, kies je een dansschool vanwege zijn stijl. In feite worden je dan geen passen geleerd, maar een stijl en het karakter waarmee een figuur of de dans wordt gedanst. Basispassen bestonden niet voor de Argentijnse tangodansers (milogueros)

Milongueros en de salida

Daniel Trenner heeft oudere dansers in Bueos Aires vragen gesteld over de Salida. Hij concludeerde het volgende : Geen 2 dansers beschrijven hun Salida op dezelfde manier. Er is erg veel variatie. De echte miloguero begint in principe nooit een dans met een pas naar achteren, behalve las de doorgang verspert is en dit de enige mogelijkheid is.

De uit 8 passen bestaande basiscombinatie, die over de hele wereld gedanst wordt, is in Buenos Aires nooit onderwezen als een salida. Het is uitgevonden om de Argentijnse tango te exporteren. Het bleek voor buitenlanders moeilijk de Argentijnse tango te leren zonder passen te tellen.

Waar komt de voor salons niet zo geschikte eerste pas naar achteren dan vandaan? In de jaren ‘70 gaven Argentijnse tangoscholen privé les thuis bij de leerlingen. De lessen werden gegeven in kleine kamers. De pas naar achteren is vermoedelijk ontstaan om ruimte te besparen.

Video clip met ondermeer de salida

Kijk op pagina "Niet schrikken" voor informatie over tango lessen video clips en en informatie over verdere basispassen en figuren.