Info Tango       Agenda      Berichten      Foto's       Linkjes       Linklijst

Tangovakantie 2010     Waagplein 08 Groningen       Taboe-kamp Austerlitz 08        Neo-tango
Texeltango      Noorderzon Groningen 07       Waagplein 07 Groningen        Buiten tango      Demo

 Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U  zich hiervoor afmelden kunt.

Winter Neo-tango weekend met
Robert Madriga en Mirjam Diedrich
in Uffelte - 5-6jan 2008

De neo-tango muziekstijl is veelal moderne elektronische tangomuziek. Het kan jazz- en techno-achtig zijn en wordt gespeeld met elektronische en akoestische instrumenten en ook de bandoneon ontbreekt niet. Soms is het moeilijk om In de neo-tango muziek de kenmerken van de traditionele tangomuziek terug te vinden; bij andere neo-tango muziek is dat juist nog wel heel herkenbaar.

 

Bij neo-tango wordt open gedanst met ruimte voor complexere bewegingen en de je kunt snelle pasjes doen. Op de moderne neo-tangomuziek kun je op creatieve wijze figuren uit andere (moderne) dansvormen verwerken in je tangodans.

Artikelen :
Info tango
Niet schrikken
Gratis proefles
Dansschoenen

De verrassing : Neo-tango in Uffelte

Zaterdag 5 januari gingen mijn danspartner en ik op weg naar Uffelte om voor het eerst kennis te maken met het dansen van neo-tango. De aankomst bij de dansboerderij Uelenspieghel geeft altijd weer een apart gevoel.

De hartelijke ontvangst door Annette en de mooie omgeving maken je ontspannen en uit je eigen wereld getrokken.

Eerst even je slaapkamertje inrichten en onder de koffie kennis maken met de anderen. Het was niet zo’n grote groep, zo’n 16 deelnemers, dat vind ik wel gezellig. Daarna de start van de cursus. Ik wist niet wat ik te verwachten had van neo-tango, en was nieuwsgierig wat er allemaal zou komen. Danstechnisch gezien vielen mij de volgende zaken op. De houding is nog opener dan de open houding gehanteerd door mijn danspartner en ik de bij de Argentijnse tango. De armen lager, alsof je een dienblaadje vasthoudt. Tijdens de cursus leerden we geen figuren. De 3 “wachtpunten” in een beweging zijn erg belangrijk omdat je van improvisatie uit gaat.De docenten Robert en Mirjam demonstreerden telkens allerlei variaties van wat er mogelijk is vanuit elk wachtpunt. Op elk punt kan de leider iets anders aangeven. Van daaruit kun je je eigen figuren en tangodans opbouwen.

Annette had een Russische kok geregeld zodat het eten heerlijk en origineel was tijdens het weekend. Een aanrader : vegetarische Borsjtsj soep. Na het eten op zaterdagavond konden we ontspannen en oefenen tijdens een open neo-tango tangosalon.

Een verademing bij dit tangoweekend vond ik de opbouw van de danscursus. Andere Argentijnse tango weekends bestaan uit thema-workschops, vaak door verschillende docenten gegeven. Hier werd gestart met de basispassen en van daaruit werd verder gewerkt.;
de cursus was dus één geheel. Daarnaast vond ik het verrassend en erg sterk dat het niet om het leren van figuren ging (die we na een weekend toch meestal weer vergeten). Maar om basistechnieken van waaruit je improviseert. Mijn danspartner en ik zijn in ieder geval neo-tango fans geworden. Robert, Mirjam en Annette, bedankt voor dit heerlijke weekend.

Voor mij is het duidelijk. De neo-tango is de verrassing.

Neotango colgada's :

Niet het recept van de kok van het weekend
maar gevonden in een nieuwsgroep :
Moskouse Borsjtsj

1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 prei, in ringen gesneden
3 worteltjes, in plakjes gesneden
1 ½ dl rode wijn
1 liter bouillon
6 rode bieten, geschild en in blokjes gesneden
4 tomaten, in blokjes gesneden
1 laurierblaadje
azijn
zure room
verse tijm om te garneren
Verhit de olie in een grote pan op halfhoog vuur en doe de ui en prei erin. Doe het deksel op de pan en laat de groenten onder regelmatig omscheppen 5 minuten stoven.
Voeg wortel en wijn toe. Breng het opnieuw aan de kook en voeg de bouillon, de biet, tomaat en het laurierblad toe en laat het ruim een uur zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Verwijder het laurierblaadje, doe de soep over in een keukenmachine of blender en pureer de soep tot een gladde puree. Voeg indien nodig meer water toe. Giet een scheut azijn bij de soep, laat het afkoelen en zet de soep afgedekt in de koelkast.
Verdun de soep eventueel met water of extra bouillon. Breng de soep op smaak met wat zout en peper en proef of er nog azijn bij moet. Schep de soep in gekoelde soepkommen of borden, schep een lepel zure room in het midden ervan en bestrooi het ten slotte met wat tijm.