Info Tango       Agenda      Berichten      Foto's       Linkjes       Linklijst

 Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U  zich hiervoor afmelden kunt.


Contact
Artikelen
Info tango
Niet schrikken
Gratis proefles
Basispassen
Dansschoenen

Texeltango
Neo-tango les
tanda;cortina
Tangovakantie

Tango CD's
HUMOR

Dansen op schoenen met hoge hakken, Wie is er zo gek?

Soms denk ik wel eens :
damesschoenen op hoge hakken, dat moet een man verzonnen hebben. Een vrouw verzint dat niet. Het ziet er sexy uit, maar de pijn …………
Hoe hoger de hak, hoe meer kracht er op de voorvoet komt te staan. Bij erg hoge (hoger dan 6 cm) hakken kan ik maximaal 10 minuten lopen c.q. dansen. Dan begint het toch erg pijnlijk te worden, en voelt het als een mishandeling.

Voordelen dansschoenen met hoge hak !
Vergelijk het met schaatsen

Zijn er dan voordelen om (tango) dansschoenen met een hoge hak te kopen?

Er dansen toch veel dames de Argentijnse tango op de traditionele dan wel tangodansschoenen met hoge hak. Natuurlijk is er het uiterlijk. Ik vind het mooi om te zien en blijkbaar vinden meer mensen dit. Daarnaast is er een ander groot voordeel. De hoge hak dwingt je tot een betere houding en daardoor tot beter dansen. Het wordt zelfs makkelijker om in een goede danshouding te (blijven) staan. Hierbij ga ik er wel van uit dat je een hoogte van de hak kiest die je aankunt en waarbij het geen pijnlijk zaak wordt, want anders zul je alleen maar slechter dansen en minder plezier hebben.

Vergelijk het met schaatsen. Als je bij schaatsen voorover leunt of niet de juiste houding hebt zul je snel vallen. Bij dansen moet je zwaartepunt op de juiste plek blijven, anders raak je uit balans. Vooral bij draaiende bewegingen moet je zorgen niet uit de bocht te vliegen. Bij het dragen van dansschoenen met een hoge hak verlies je sneller je balans als je zwaartepunt verkeert ligt. Hierdoor hebben deze schoenen dus een corrigerende werking op je houding. Dit geldt zowel bij het dansen van de Argentijnse tango als bij stijldansen. Gebruik bij het dansen je hele voet, dus ook je hak. Dans niet alleen op je tenen, dat is erg slecht voor je voeten en geeft een erg grote belasting.

Dansschoenen kopen

Koop nooit schoenen die je niet kunt passen en uitproberen. Het gebeurt wel dat dansscholen schoenen verkopen die je niet van te voren kunt passen.
De dansscholen hebben zelf geen of een kleine voorraad. Als zij bestellen en je koopt de schoenen niet hebben ze een verliespost. Daarom stellen ze soms als eis dat je altijd moet afnemen. Er is zelfs tegen mij gezegd dat dansschoenen altijd wel goed zitten omdat ze hier speciaal voor gemaakt worden. Dit is natuurlijk onzin. Ga naar een winkel met een zo uitgebreid mogelijk assortiment, waarbij ook halve maten verkocht en uitgeprobeerd kunnen worden.

Argentijnse tango dansen op verschillende vloeren

Mijn danservaring bestaat uit stijldansen en het dansen van de Argentijnse tango. Voor mij geldt dat de eisen aan de pasvorm van de dansschoen hetzelfde zijn voor beide dansenvormen. Het stijldansen wordt hoofdzakelijk gedaan op houten dansvloeren. Bij de Argentijnse tango kunnen de omstandigheden nogal verschillen. Er worden voor de Argentijnse tango salons, weekenden en evenementen georganiseerd in verscheidene gelegenheden.
De vloer kan erg verschillend zijn. Ik ben bij Argentijnse tango activiteiten van alles tegen gekomen zoals hout, marmer, metaal en straattegels bij tangosalons buiten. Belangrijk is in ieder geval dat de zool niet te stroef is. Probeer je maar eens voor te stellen hoe je ocho’s draait met een stroeve zool. In een extreem geval kun je zelfs een verzwikking oplopen. De meest verkochte standaard stijldansschoen voldoet wat dat betreft meestal goed. Dit zijn schoenen met sučde aan de onderkant. Je kunt er een staalborstje bij kopen. Hiermee kun rommel van de zool weg borstelen. De zool wordt opgeruwd, en daardoor wat minder glad.

Er zijn ook echte tango dansschoenen te koop die in Argentinië gemaakt worden. Deze hebben een gladde zool. Meestal zijn ze prijziger dan stijldansschoenen. Ze zijn vaak heel erg mooi om te zien. De Argentijnse schoenen die ik gepast heb hadden een uitstekende pasvorm. Alleen vond ik de hak te hoog.

De pasvorm bij dansschoenen

Belangrijk zijn goede steun voor de hiel en een stabiele overgang van hak naar voorvoet. De zool onder de voorvoet moet vrij flexibel zijn. Goede omsluiting om de hiel en stabiele overgang naar de hak zorgen er voor dat je niet gaat wiebelen tijdens het dansen. Door de wat flexibeler voorzool kun je makkelijker draaien en afzetten. De schoen moet niet te strak, maar ook zeker niet te los om de voet zitten. Een gewone schoen kan aan deze eisen voldoen, maar vaak is dat niet zo. Vaak is de omsluiting om de hiel minder, de overgang van hak naar voorvoet te instabiel, en de zool onder de voorvoet te weinig flexibel.

Omsluiten voet

Alle delen van de schoen moeten je voet goed omsluiten en licht strak aanvoelen. Als de schoen ergens ruimte geeft ga je bij het dansen schuiven in je schoen. Dan dans je niet meer stabiel en kun je je evenwicht verliezen. Het is dus erg belangrijk er op te letten dat die ruimte er niet is in je schoen.
Alle schoenenwinkels en tevens verkopers van dansschoenen beweren altijd dat schoenen uitlopen en wijder worden in gebruik. Dit is niet waar!!. Wel gaan schoenen wat naar je voet staan, maar echt meer ruimte komt er niet. Koop daarom je dansschoenen precies op maat. Zorg er ook voor dat het bovenmateriaal van de schoen soepel is en niet in je voeten snijdt.
Probeer de schoenen voor wat langere tijd uit in de winkel. Ga lopen in de winkel en ga dansen in de winkel. Maak in ieder geval de bewegingen die je maakt met dansen, en kijk hoe het voelt.

Iedereen heeft een ander lichaam en andere benen en voeten. Je zult de euvels van je eigen lichaam en voeten moeten kennen. Houd bij het kopen van dansschoenen er rekening mee dat je bij het dansen vermoedelijk sneller last krijgt van jouw (voet)probleem, en het probleem sterker naar voren komt tijdens dansen.

Dezelfde dansschoen : De perfecte en de slechte

Hoe kritisch zaken kunnen liggen kun je zien aan het volgende. Ik heb vrij snel achter elkaar hetzelfde merk (Diamant) en zelfs hetzelfde model dansschoen gekocht. Het ene paar draag ik nooit meer, het andere paar zijn mijn lievelingsdansschoenen. Omdat mijn dansschoenen kapot waren en de lessen doorgingen was ik genoodzaakt snel dansschoenen te kopen. Dus naar een winkel in de buurt. Een (zwarte) open schoen van Diamant maat 39 zat het beste. Hiermee ging ik dansen. Ervaring met deze schoen was, ietsje te veel ruimte, maar niet te storend (maat 38 was geen optie, zat echt te strak). Maar het grootste probleem zat in het bovenmateriaal bij de voorvoet. Dit was relatief dik, en na sneed na 15 minuten in mijn voorvoet. Er waren op de dansschool meer mensen met deze schoen, die hetzelfde probleem hadden. Hiervoor heeft Diamant dus verkeerd materiaal gekozen.
Een maand later was ik op zoek in een andere winkel. Het schoenenassortiment dansschoenen was hier veel uitgebreider. Maar er was nog iets wat belangrijk was. Van elke schoen had men naast de hele maat ook een halve maat. Vanwege mijn afknapper met de Diamant schoen wilde ik graag een volkomen ander model en liefst ook ander merk. Het mocht niet zo zijn. Uiteindelijk bleek Hetzelfde model een halve maat kleiner (maat 38,5) uitstekend te zitten. Het bovenmateriaal was dunner, soepeler, en zilverkleurig. Het zijn mijn lievelingsdansschoenen geworden; ze schuiven niet en snijden niet.

Tips voor heren

Hierbij kan ik niet uit eigen ervaring spreken. Maar een aantal zaken zullen hetzelfde zijn, zoals een soepel voorzool om draaien en afzetten makkelijker te maken. En een goede omsluiting van de schoen zodat schuiven in de schoen niet mogelijk is.

Moet je dansschoenen kopen met een hoge hak?

Wel of geen hoge hak? Het maakt niet uit. Het belangrijkste bij dansen is om plezier te hebben. Zorg dus dat je danst op schoenen waar je je prettig in voelt. Docenten Argentijnse tango dragen tijdens het lesgeven vaak schoenen met lage hak, maar zie je op salons wel op hoge hakken. Zij houden blijkbaar ook rekening met de belasting van hun voeten.

Er zijn in Nederland verschillende winkels die dansschoenen verkopen bijvoorbeeld Latinshoestore of Edmund van Groningen.
In België kun je ondermeer terecht bij Boonants Shoe.be

Kijk of je een winkel kunt vinden met een zo uitgebreid mogelijk assortiment, waar ook halve maten worden verkocht en met de mogelijkheid tot passen.